Klantverhaal van Fem Wilbers

Klantverhaal frank Verbeek

"Het effect op mijn oedeem arm is heel positief uitgevallen."

Ik heb een borstamputatie ondergaan waarbij de lymfeklieren verwijderd zijn. Hierdoor kreeg ik, net zoals meer vrouwen, oedeem aan mijn linkerarm. Ik was inmiddels ook met pensioen en ik dacht: “ik moet wat”. Op aanraden van mijn fysiotherapeut (en oedeemtherapeut) die ook bij Ron traint ben ik toen met fit20 begonnen. Na mijn eerste training was mijn oedeem arm erg ‘wild’, tintelen, prikken en heel onrustig en een sterk stuwend gevoel. Toen heb ik afgesproken na de training meteen door te gaan naar mijn therapeut die dan mijn arm behandelde. De eerste weken was het wel doorzetten…maar dat heb ik gedaan. Toen zei ik op een gegeven moment tegen Ron: “volgens mij kan ik nu na de training wel zonder de therapeut (natuurlijk blijf ik wel onder behandeling van mij oedeemtherapeut)”.

En inderdaad de afvoer van lymfevocht is zoveel beter dat mijn arm nu na de training niet meer ‘wild’ is, maar sterk en rustig en ik hoef na de training niet meer naar de therapeut. Laatst bij het uitruimen van de afwasmachine dacht ik: ”hé, ik gebruik mijn linkerarm weer om een zwaar bord uit de afwasmachine te tillen…!” Ook bij andere huishoudelijke werkzaamheden voel ik dat de arm sterker is geworden. Dat zijn van die kleine maar veelzeggende stapjes vooruit.

Ik ben zo enthousiast dat ik aan mijn dermatoloog heb voorgelegd of deze fit20 methode niet iets is voor lotgenoten, er zijn immers meer vrouwen met een oedeem arm na borstkanker. Ik deed mijn arm in de waterbak tijdens het consult, en mijn rechterarm was zwaarder dan mijn oedeem arm! Mijn dermatoloog was heel tevreden en de arm was mooi ‘slank’.

Voor mij is het effect van de fit20 training dus heel erg positief uitgevallen. Mijn dermatoloog merkte op dat dit niet voor iedereen zo hoeft te zijn. Vanuit mijn persoonlijke ervaring kan ik iedere vrouw die met een oedeem arm heeft aanraden om fit20 uit te proberen, wellicht valt het voor hen net zo positief uit als voor mij.

Ps. Lymfe oedeem is niet te genezen maar met behulp van oedeemtherapie en fit20 is het goed onder controle te houden.

Fem Wilbers (65 jaar) gepensioneerd MBO lerares


Ben je al klant van fit20? Beoordeel ons dan op Facebook:

Wij ontvangen graag 5 sterren of schrijf je feedback wat er verbeterd kan worden.

Alvast bedankt!